Η Ασπρομέτωπη Χήνα Anser albifrons είναι το πιο κοινό είδος άγριας χήνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Ελλάδα. Από τα υποείδη A.a.albifrons, A.a.frontalis, A.a.flavirostris, A.a.gambeli και A.a.elgasi, το πρώτο απαντάται στη χώρα μας. Στην Ευρώπη εμφανίζεται και το δεύτερο, αλλά έχει μακρύτερο ράμφος, χρώματος πορτοκαλί, ενώ το υποείδος albifrons έχει ροζ ράμφος. Γενικά μικρότερη από τη Σταχτόχηνα και μεγαλύτερη από τη Νανόχηνα. Χαρακτηριστικό του είδους όπως υποδηλώνει και το όνομά της είναι η λευκή ζώνη στη βάση του ράμφους και το μέτωπο. Τα νεαρά αποκτούν τη λευκή ζώνη τον 1ο χειμώνα της ζωής τους. Η λευκή ζώνη πολύ σπάνια εκτείνεται προς την κορόνα όπως στη Νανόχηνα. Το χρώμα της είναι καστανωπό με το λαιμό και το κεφάλι πιο σκούρα, το στήθος πιο ανοικτόχρωμο. Το υπογάστριο είναι λευκό. Τα πόδια της είναι έντονα πορτοκαλί. Στην κοιλιά επίσης καθώς ενηλικιώνεται εμφανίζονται σκούρα ακανόνιστα σημάδια με φορά κάθετη στο διαμήκη άξονα του πουλιού.
Όπως προαναφέρθηκε η Ασπρομέτωπη χήνα είναι η πιο κοινή χήνα το χειμώνα στη χώρα μας. Στο παρελθόν ήταν άφθονη σε βόρεια και δυτική Ελλάδα, ενώ σήμερα δυτικά της Πίνδου η καταγραφές είναι σπάνιες. Σπάνιες είναι και οι καταγραφές του είδους σε νότια Ελλάδα και νησιά με εξαίρεση ίσως τα νησιά Λέσβος και Λήμνος. Οι αριθμοί που εμφανίζονται εδώ, επηρεάζονται από τη δριμύτητα του χειμώνα βορειότερα και κυρίως από τη χιονοκάλυψη. Οι κύριες περιοχές διαχείμασης στην Ευρώπη είναι το βορειοδυτικό τμήμα της ηπείρου και η ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής - Πανονικής - Δούναβη.
Το είδος αναπαράγεται στην αρκτική και το ζευγάρωμα γίνεται συνήθως το Μάιο. Το θηλυκό γεννάει τον Ιούνιο 5-6 κρεμ αυγά.
Αναπαράγεται στην τούνδρα, αλλά το χειμώνα τη βρίσκουμε κυρίως σε λιβάδια, υγρολίβαδα, χωράφια και σε πληθώρα υγροτόπων, με μια προτίμηση σε αυτούς με γλυκό νερό. Τα μοναχικά άτομα που φτάνουν σε νότιες περιοχές συχνά παρατηρούνται και σε λιγότερο κατάλληλες θέσεις, πολλές φορές μαζί με οικόσιτες χήνες.
Η Ασπρομέτωπη Χήνα τρέφεται κυρίως με χερσαία φυτά όπως δίαφορα βότανα, γρασίδι, αλλά και κριθάρι, σιτάρι, αβένα, ρίζι, πατάτες κ.τ.λ..