Ο Ήταυρος, ή Botaurus stellaris, είναι ένα μεγάλο πτηνό μήκους 69 με 81 εκατοστά, βάρους 1.300 γραμμάρια και άνοιγμα φτερών 130 εκατοστά. Ίδια σε εμφάνιση και σε χρωματισμό τα δύο φύλα ( λίγο μεγαλύτερο μερικές φορές το αρσενικό). Σε σχέση με τους άλλους ερωδιούς ο λαιμός του δεν είναι ιδιαίτερα μακρύς ενώ τα πόδια του είναι μεν μεγάλα αλλά πιο χοντρά.
Χρώμα: Γενικότερα στις αποχρώσεις του μπεζ που ξεκινούν από το κιτρινωπό μέχρι το κοκκινωπό . Η κοιλιά είναι ανοιχτόχρωμη, ενώ όλο του το σώμα καλύπτεται με κηλίδες και ραβδώσεις χρώματος σκούρου καφέ-μαύρου. Στο κεφάλι το πάνω μέρος είναι σκούρο καφέ. Το ίδιο χρώμα έχει και στις γραμμές που έχει σε κάθε πλευρά του κεφαλιού, που ξεκινάνε από την βάση του ράμφους και συνεχίζουν μέχρι την αρχή του λαιμού. Το ράμφος του είναι πορτοκαλί, ενώ τα πόδια του πράσινα.
Τα νεαρά είναι ίδια με τα ενήλικα, έχουν όμως πιο ανοιχτόχρωμους τόνους και λιγότερες αντιθέσεις. Ο χρωματισμός του ήταυρου τον καθιστά σχεδόν αόρατο στο φυσικό του περιβάλλον (καλαμώνεις).
Μοναχικό είδος που μόνο κατά το ζευγάρωμα θα το δούμε με παρέα. Εδαφόβιος, την ημέρα στέκεται κρυμμένος μέσα στα καλάμια με τον λαιμό τεντωμένο και το ράμφος να κοιτάει προς τα πάνω (τέλειο καμουφλάζ ανάμεσα στις καλαμιές).
Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου (περίοδος αναπαραγωγής του), συνήθως το αρσενικό φωνάζει με την χαρακτηριστική φωνή του που μοιάζει σαν μουγκάνισμα αγελάδας ή τον ήχο που βγαίνει όταν φυσάμε μέσα σε ένα άδειο μπουκάλι, εξού και η άλλη λαϊκή ονομασία του, Μουγκάνα. Η φωνή του ακούγεται σε μεγάλη απόσταση. Το αρσενικό είναι πολυγαμικό και μπορεί να ζευγαρώσει μέσα σε μια αναπαραγωγική περίοδο μέχρι και με 5 θηλυκά. Το θηλυκό είναι αυτό που θα κάνει την φωλιά μέσα σε πυκνή βλάστηση (συνήθως καλαμιές) και απαραίτητα κοντά στο νερό.
Γεννά 5-6 αυγά. Τα νεαρά θα εκκολαφθούν σε 25-27 μέρες. Το τάισμα των μικρών το αναλαμβάνει αποκλειστικά η μητέρα. Τα μικρά βγαίνουν από τη φωλιά σε 2-3 εβδομάδες και ανεξαρτητοποιούνται σε 50 -55 ημέρες. Από την επόμενη χρονιά είναι σεξουαλικά ώριμα.
Τρέφεται με ψάρια, έντομα και αμφίβια. Για αναζήτηση τροφής βγαίνει με τη δύση του ηλίου.